Te dni mineva 5 let od smrti Toneta Pavčka, enega najvidnejših pesnikov generacije, ki je vstopila v slovensko književnost po koncu druge svetovne vojne.

V ta namen je Knjižnica Črnomelj sinoči organizirala prireditev, na katero so k sodelovanju povabili tudi našo šolo. Dijaki so v uvodnem delu literarnega večera ob glasbeni spremljavi kitare recitirali Pavčkove pesmi: Moj rojstni kraj, Moj angel 1. in 2., Kdo se je izgubil, On, Ona, Sreča, Kite, Daj mi daj vinca, Nikamor, Poskus samopodobe.

Sledil je izjemno čustven pogovor s pesnikovo hčerjo Sašo Pavček, ki je skrbnica očetove bogate pesniške zapuščine. V pogovoru s Carmen L. Oven je povedala, da je bil Tone Pavček Dolenjec po srcu in duši, po pesniškem izročilu pa zelo blizu našemu rojaku Otonu Župančiču. Neizmerno je imel rad svojo rojstno vas Šentjurij na Dolenjskem, ravno tako ljudi, ki so tam živeli, zato se je vedno znova rad vračal tja – če ne drugače, pa v pesmih. Svoj prosti čas je zelo rad preživljal tudi v Solinah in domačem oljčniku. Predstavila je predvsem zadnje tri pesniške zbirke Toneta Pavčka: Angeli, Domu in rodu ter Don. Prvi dve zbirki je Pavčkova urejala, zato je bila toliko bolj sentimentalna, ko je govorila o tem.

Večer je zaključila z igralskim vložkom o nabritem primorskem gostilničarju Alenu iz monokomedije, ki jo je napisala za igralskega kolega. Obljubila je, da bo še prišla v Belo krajino.

V sklopu prireditve so bila razstavljena likovna dela dijakov 1. letnika gimnazije, in sicer so slike ustvarjali konec septembra v času projektnih dni. Razstavo so poimenovali »Juri Muri odrašča« in prikazuje vsebino štirih knjig o Juriju Muriju.

K obeleževanju obletnice smo se s priložnostno razstavo Pavčkovih knjig pridružili tudi v šolski knjižnici.

(Obiskano 59 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost