V sredo, 7. 3. 2018, smo imeli na Srednji šoli Črnomelj v okviru projekta »Dijaki dijakom za varno mobilnost v srednjih šolah« prvo preventivno delavnico za dijake, člane kluba. V projekt, ki poteka pod okriljem Zavoda RS za šolstvo, so vključeni dijaki 1. letnikov, trajal pa bo 3 leta. Cilj projekta je dijake ozavestiti o pomenu varne mobilnosti in ustreznem ravnanju v cestnem prometu.

Medse smo povabili predstavnike Zavoda vozim, ki delujejo pod sloganom Še vedno vozim − vendar ne hodim. Zavod združuje invalide, žrtve prometnih nesreč, ki predavajo in ozaveščajo udeležence  v prometu, njihova zadnja odmevna akcija je bila tudi Heroji furajo v pižamah. Za nas so izvedli delavnico Še vedno vozim − bolj osebno.

Dijakom je svojo življenjsko zgodbo in življenje paraplegika nazorno predstavil Žiga, žrtev prometne nesreče. Njegova zgodba se nas je zelo dotaknila in nas pustila brez besed.

Nato so dijaki v delavnicah s pomočjo mentoric, Ajše in Tjaše, razmišljali o nevarnostih v prometu, o problemu uživanja psihoaktivnih snovi in alkohola ter vožnje pod njihovim vplivom pa tudi o posledicah rabe mobitela pri vožnji. Podali so precej predlogov za izboljšanje prometne varnosti mladih voznikov, saj so le-ti najpogosteje žrtve prometnih nesreč ali kot vozniki ali kot sopotniki. V praktičnem delu so dijaki s pomočjo posebnih očal Drunk and Drug Busters spoznali, kako vpliva določena količina alkohola na psihofizične sposobnosti. Predstavniki Zavoda vozim so imeli s seboj tudi tako imenovane naletne tehtnice, ki prikazujejo naletno težo in povedo, koliko smo pri različnih hitrostih v trenutku trka dejansko težki oz. kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku.

Ob koncu delavnice smo odšli domov z zavedanjem, da lahko v prometu kot vozniki  za svojo varnost in varnost drugih veliko storimo tudi sami s svojim ravnanjem in tako preprečimo marsikatero nesrečo s tragičnimi posledicami tako za posameznika, njegovo družino, kot tudi celotno družbo.

Mentorica

Anica Želježnjak

(Obiskano 135 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost