Člani šolskega dramskega krožka so v četrtek, 8. marca 2018, ob 19. uri v Kulturnem domu Črnomelj premierno stopili na oder in uprizorili trivialno komedijo za resne ljudi Oscarja Wilda z naslovom Važno je imenovati se Ernest. V uro in petdeset minut dolgi predstavi so nastopili:

Tadej Brodarič, 2. ST;

Miha Babič, 3. bG;

Jani Kure, 3. bG;

Eva Konda, 2. bG;

Tjaša Muren, 2. bG;

Veronika Plut, 3. aG;

Natalija Šterk, 3. bG;

Pika Štefanič, 1. aG;

Nika Brodarič, 2. bG.

Konverzacijska drama predstavlja osrednji lik – Jožefa Smrekarja in njegovega prijatelja Alberta Hrastarja (ta je na moč podoben avtorju dela) ter njuno dvojno življenje. Oba si izmislita dodatni imeni: prvi Ernest in drugi Banbury ter tako prikrivata svojo pravo identiteto in svoje pregrehe. Sledi kup zabavnih in manj zabavnih situacij. Na koncu se vse uredi in konča v slogu Wildovih pikrih duhovitosti: »Strašno, če nenadoma odkriješ, da vse življenje nisi govoril nič drugega kot resnico.«

Čas dogajanja je nedoločen; dramska igra pa se odvije na treh prizoriščih: stanovanje Alberta Hrastarja, vrt pri graščini ter salon v graščini Jožefa Smrekarja.

In zakaj ravno ta dramatik ter njegova igra?

Zaradi čudaškega vedenja, vpadljivega oblačenja (hlače do kolen in lilija v roki) ter odrezave duhovitosti (»Ljubiti samega sebe pomeni začeti romanco za celo življenje«, »Dolžnost je tisto, kar pričakujemo od drugih«, »Kako naj naveden sto najlepših knjig na svetu, ko pa sem jih napisal samo pet«) so dramatika kmalu imeli za vzor angleškega dandyja in tudi »kockarjem« je postal osupljivo vznemirljiv in zanimiv.

Kot je nekaj članov Kock povedalo novinarki Dolenjskega lista, je bilo sodelovanje v dramskem krožku zabavna, a tudi odgovorna naloga.

Dramski krožek Kocke je prijavljen na festival mladinske kulture Slovenije z naslovom Vizije 2018.

Mentorica:

mag. Anita Starašinič

 

(Obiskano 255 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost