Italija—Slovenija—Hrvaška – Maturantje so se zgodaj zjutraj v četrtek, 27. septembra, odpravili na tridnevno strokovno ekskurzijo po treh deželah, in sicer jih je pot vodila po dvojezičnih območjih tako v Sloveniji kot v Italiji, obiskali pa so še eno sosednjo državo, tj. Hrvaško. Dogajanje so spremljali s pomočjo delovnega zvezka. Pot se je zaključila v soboto, 29. septembra, v večernih urah.

Prvi postanek je bil v Trstu. Po krajšem sprehodu po včasih mogočnem in pomembnem mestu so dijaki dobili možnost lastnega raziskovanja pristaniškega mesta: slikanje s kipom Jamesa Joyca, ogled judovske četrti … Najdaljši postanek je bil v Reziji, kjer so se dijaki seznanili s preteklimi in sedanjimi razmerami tamkajšnjih prebivalcev, si ogledali muzej »rozajanskih brüsarjev«, se naučili nekaj rezijanskih besed, skratka, uživali v zabavni predstavitvi muzejskega kustosa.

V petek so dan preživeli v Benetkah. Najprej so se z ladjico zapeljali do osrčja Beneške lagune – Markovega trga. Sledil je voden sprehod in ogled kulturno-zgodovinskih znamenitosti: Most vzdihljajev, Doževa palača …; nato so dijaki še samostojno raziskovali mesto. In v množici turistov se ni bilo težko zaiti … Ladjica je dijake odpeljala še na otoček Murano. Na njem so si dijaki ogledali delavnico in postopek izdelave predmetov iz muranskega stekla. In marsikatera dijakinja si je omislila spominek. Dan smo zaključili z obiskom manjšega otočka Burana, ki se je v prostoru lagune uveljavil z ročno izdelavo čipk, veličasten pa je bil tudi sprehod po njem in ogled živopisanih fasad.

Tretji in hkrati zadnji dan so dijaki v Pivki obiskali vojaški muzej. Tokrat so v prvih vrstah stali fantje in z zanimanjem poslušali razlago muzejskega vodnika, še z večjim zanimanjem pa se podali v podmornico, ki je bila leta 2003 zadnjič pod morsko gladino. Zadnji postanek tridnevne strokovne ekskurzije je bila Reka, tretje največje mesto na Hrvaškem. Po ogledu in raziskovanju mesta so se dijaki povzpeli še na obzidje trdnjave Trsat.

Na strokovni ekskurziji so dijaki izpolnjevali delovni zvezki z vsebinami s področja slovenščine, nemščine, angleščine, zgodovine in geografije. S kratkimi predstavitvami v angleščini so popestrili dolgo vožnjo z avtobusom in vodnikovo razlago ter se strokovno in kulturno izobraževali. Tako so dijaki aktivno sodelovali v sooblikovanju programa strokovne ekskurzije.

Vodja strokovne ekskurzije: mag. Anita Starašinič

Ostali spremljevalci: razrednik Leopold Grahek, prof. ter Mateja Juran Kordiš, prof. in Gregor Cindrič, prof.

 

 

(Obiskano 139 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost