Na naši šoli je bilo v petek, 12. oktobra 2018, praznično vzdušje. Obeleževali smo 10 let, od kar je njen prag prestopila prva generacija dijakov v izobraževalnem programu strojnega tehnika.

Dopoldne je najprej potekalo srečanje skupnosti strojnih šol Slovenije. Ravnatelji strojnih šol so se po sestanku sprehodili še skozi šolske delavnice. Ob 12. uri pa je sledila osrednja proslava. Zbrane je nagovorila ravnateljica, Elizabeta Prus, ki je v svojem govoru med drugim izpostavila pomembnost tega izobraževalnega programa na SŠ Črnomelj za razvoj in napredek strojništva v Beli krajini. Dejala je tudi, da je bila pred desetimi leti pot do pridobitve novega izobraževalnega programa enako zahtevna, kot je tudi danes – pogojena s številnimi dejavniki: z demografsko strukturo učencev v belokranjskih osnovnih šolah, s podporo lokalnega gospodarstva, z načini financiranja srednjih šol, bližino srednješolskih izobraževanih središč … Pa vendarle je takratnemu vodstvu, Stanislavu Vrščaju in Branislavu Adlešiču, uspelo.

Prisotno občinstvo sta nagovorila tudi županja Občine Črnomelj, Mojca Čemas Stjepanovič, in predsednik skupnosti strojnih šol, Martin Pivk.

Program, ki je požel pohvale navzočih, je bil zasnovan v obliki pogovorne oddaje, v kateri sta voditeljici Pika Š. (2. aG) in Nika R. (1. ST) gostili dijaka 3. in 4. ST, Žana P. in Jureta H. Pod mentorstvom profesoric Rosane Vukojević in Jelene Šikonja so ga v obliki glasbenih, plesne in recitatorskih točk soustvarjali dijaki strojne šole in gimnazije – Nik Š. (1. ST), Jože Ž., Simon S., Nejc P.  (2. ST), Tadej B., Žan M., Karlo J., Jani K. (3. ST), Ivona B., Kim R., Anja B., Urban K., Luka J., Julija K. (1. aG), Maja K., Ana K., Kevin P., Tim S. (2. aG), Tjaša P. F., Katja J. (3. bG). V posnetih pogovorih pa so nekaj o šoli povedali tudi trije nekdanji dijaki, Nejc G, Matej Z. in Urban Ž. Za brezhibno delovanje tehnike je poskrbel Blaž P. (4. aG).

Mentorici in nastopajoči se zahvaljujemo lokalnim podjetnikom, da so ustregli našim željam pri oblikovanju scene oz. priskočili na pomoč pri videzu nastopajočih. Hvala torej trgovini Pohištvo Hutar, kjer so nam posodili pohištvo za naš »TV-studio«, cvetličarni Vrtnarije in cvetličarstva Šikonja za cvetlično dekoracijo, g. Darku Plutu za postavitev odrskih luči in ozvočenje, trgovini Chikita za oblačila ter gospe Damjani Štefanič za šminko.

Po prireditvi smo pripravili pogostitev v medioteki šole, kjer je strojniški aktiv pripravil priložnostno razstavo.

Foto: Tjaša Miketič

(več fotografij si lahko ogledate na šolski FB-strani)

(Obiskano 122 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost