Črnomelj, 23. 4. 2019 – Dijaki tretjega letnika gimnazije ter dijaki tretjega in četrtega letnika programa strojni tehnik so nov delovni teden pričeli z različnimi dejavnostmi v Ljubljani, med drugim so preko teh obogatili svoje vedenje in zavedanje o naši bogati kulturni dediščini.

Dijaki so se s profesorji spremljevalci s šolske postaje v Loki odpeljali prvo šolsko uro, najprej so se po skupinah odpravili v knjižnici, in sicer v CTK in NUK. Centralna tehniška knjižnica je med dijaki manj znana, zelo dobro pa jo poznajo študenti tehniških in drugih naravoslovnih smeri, saj jim nudi vso potrebno literaturo za študij. Bodoči študenti so izvedeli, da je CTK odprta za študij v času izpitnih rokov tudi do polnoči, uporabnikom pa nudi pester izbor različnih informacijskih virov.

V Narodni in univerzitetni knjižnici so slišali veliko o njenem nastanku, o pomenu temnega marmorja v njeni notranjosti in svetlobi, ki nas objame v čitalnici, saj nas prebrano in naučeno razsvetli in prežene temo neznanja.

Ravno neznanje, togost razmišljanja in zastareli nazori so pokopali tudi trmastega Karničnika, ki je uničil lastnega sina, saj mu ni dovolili, da bi si ustvaril življenje po lastni volji. Posledice so bile uničujoče tudi za Karničnikovino. Usodo Karnic so dijaki spoznali v MGL, in sicer v gledališki predstavi Samorastniki.

Oglede smo zaključili z obiskom prenovljenih in razširjenih prostorov Narodne galerije. Ob zanimivem vodenju skozi galerijo, smo začutili le delček umetniškega bogastva, ki ga hrani ta nacionalna zakladnica. Z zavedanjem, da jo bomo morali obiskati še velikokrat, da bi globlje spoznali njene zaklade, smo zapustili deževno Ljubljano.

(Obiskano 95 krat, 2 krat danes.)
Dostopnost