V sodelovanju z Zdravstvenim domom Črnomelj smo v decembru izvedli delavnice zdravstvene vzgoje za vse dijake šole preko videokonference. Tema zdrav življenjski slog je bila v tem času še zlasti aktualna. Predavali sta nam gospa Anita Zajec Kambič, dipl. medicinska sestra in gospa Katja Cerar, dipl. medicinska sestra, obe iz Centra za krepitev zdravja, ki deluje v okviru ZD Črnomelj. Več o centru najdete na povezavi: https://zd-crnomelj.si/zvc/

Obema predavateljicama se iskreno zahvaljujemo, saj nam svoje znanje in izkušnje redno predajata pri zdravstveni vzgoji. Zahvaljujemo se Zdravstvenemu domu Črnomelj, ki nam vedno priskoči na pomoč in nudi podporo. Iskrena zahvala dr. Mojci Tomc in sestri Marinki Nagode, ki potrpežljivo in z nešteto prilagoditvami skrbita za zdravje naših dijakov in ob vseh priporočilih, omejitvah in težavah izvajajo zdravniške preglede.

Naše telo je ustvarjeno za gibanje, zato je redna telesna dejavnost eden izmed temeljev zdravega življenjskega sloga. V današnjem času in ob ukrepih, ko smo bolj ali manj “virtualno” aktivni na stolu za domačem računalniku, se vidi pomanjkanje redne telesne dejavnosti na ljudeh in posledice so že tu. Kažejo se na različne načine, izstopa pa povečanje telesne teže, želja po nezdravi hrani, slabša telesna pripravljenost in slabša motorika, slabši imunski sistem in številne druge težave.

Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana. Na voljo imamo veliko informacij na temo zdrave prehrane in spreminjanja življenjskega sloga za izboljšanje zdravja. Veliko posameznikov se pogosto zateka tudi k raznim dietam, ki pa velikokrat niso učinkovite in stanje lahko še poslabšajo, zlasti če so slabo načrtovanje in zgolj ciljno naravnane. Hitro se znajdemo v začaranem krogu.

Človek je tudi socialno bitje, ki se vsakodnevno podaja v različne vrste odnosov in prevzema različne vloge, kot so vloga prijatelja, sošolca, partnerja, sodelavca, starša, otroka. Še kako pomemben za posameznikovo zdravje in dobrobit je prav ta vidik. In ravno tu imamo v trenutni epidemiološki situaciji velik primanjkljaj in posledice, ki se že čutijo, bodo daljnosežne.

Predavanje sta zaključili z nalogo, ki bi jo morali narediti vsak dan. Tudi večkrat dnevno. Pojdi na svež zrak! Razgibaj se! Teci! Pojdi na sprehod, hitro ali malo bolj počasi. Nadihaj se čistega zraka, napolni si pljuča in telo z novo energijo.

In za konec še “izposojeni predlogi”, ki niso prepovedani!

Glasba – ni prepovedana.

Družina – ni prepovedana.

Branje – ni prepovedano.

Živali – niso prepovedane.

Petje in plesanje – ni prepovedano.

Poklicati prijatelja – ni prepovedano.

Kuhanje in peka – niso prepovedani.

Meditacija – ni prepovedana.

Sprehod po bližnji naravi – ni prepovedan.

Smejanje – ni prepovedano.

Upanje – ni prepovedano.

Sprejmimo in izkoristimo, kar imamo.

(vir: https://sloveniashop.si/sporocilo-za-danasnji-dan-kaj-ni-prepovedano/, 21. 12. 2000)

 

 

(Obiskano 43 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost