V spomin na zaslužnega meščana Črnomlja Josipa Doltarja je Občinski svet Občine Črnomelj leto 2020 razglasil za Doltarjevo leto. V ta namen so v organizaciji Mestne muzejske zbirke Črnomelj, RIC Bela krajina, objavili javni natečaj v literarni in likovni kategoriji. Razpisani sta bili temi: Črnomelj pred stoletjem, danes in jutri, Josip Doltar in sledi, ki jih je zapustil v Črnomlju.

Kljub oteženim razmeram zaradi koronavirusa je v likovni kategoriji sodelovalo kar 21 dijakov iz različnih belokranjskih šol. Iz Srednje šole Črnomelj so se natečaja pod mentorstvom profesorice umetnostne zgodovine in zgodovine Gordane Popovič Lozar udeležili štirje dijaki: Ada Lozar, 1. aG, Zala Pezdirc Burazer, 2. aG, Lucija Sedlar, 3. aG, Urban Kočevar, 3. aG.

Likovne izdelke, poslane do 16. novembra 2020, je 11. 12. 2020 ocenila strokovna komisija v sestavi likovnih pedagoginj Jasmine Strugar in Špele Vraničar, akademskega kiparja Boštjana Kavčiča in akademskega slikarja Roberta Lozarja (štirje člani so bili imenovani zaradi izločanja). Rezultati ocenjevanja v likovni kategoriji so naslednji:
1. nagrada: Ada Lozar, 1. aG, SŠ Črnomelj (portret Josipa Doltarja, olje na platno),
2. nagrada: Špela Imširovič, OŠ Loka (risba črnomaljskega tromostovja, oglje),
3. nagrada: Genta Aliti, OŠ Milke Šober Nataše (potret Josipa Doltarja, tuš).

Zmagovalka celotnega likovnega natečaja je postala dijakinja 1. a gimnazije naše šole Ada Lozar. Naslikala je oljni portret Josipa Doltarja, pri čemer jo je navdihnil francoski slikar Henri Matisse. Tudi sicer dijakinja uživa ob ustvarjanju portretov ljudi in živali z živimi barvami. Za udeležbo na regijskih in državnih natečajih pa je bila že večkrat nagrajena.

Ada Lozar slika, 2020

vir: Robert Lozar

Ada Lozar: Josip Doltar, olje na platno, 2020

vir: Janez Weiss

Vsem ustvarjalcem so se za njihov likovni prispevek in sodelovanje zahvalili župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, predsedujoči organizacijskemu odboru, Organizacijski odbor Doltarjevega leta ter Mestna muzejska zbirka Črnomelj, RIC Bela krajina. S tovrstnimi dejavnostmi namreč mladi pomembno prispevajo k zgodovinskemu spominu Črnomlja in ustvarjalnosti.

Čestitkam se pridružujem, Gordana Popovič Lozar, prof.

(Obiskano 284 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost