V četrtek, 8. 10. 2015, je potekala v medioteki Srednje šole Črnomelj svečana otvoritev razstave 34. ex tempora mladih likovnikov Bele krajine. Na letošnjem srečanju je sodelovalo 56 učencev in dijakov z 11 mentorji iz belokranjskih in dveh novomeških šol oz. iz 10 osnovnih, 2 srednjih šol in Varstveno delovnega centra.

Motivično je bila glavna naloga likovnih ustvarjalcev slikanje starega mestnega jedra Črnomlja. Ker pa nekatere črnomaljske zgradbe razpadajo, samevajo, sivijo, smo si želeli, podobno kot je zapisal pesnik Župančič (Njih sonce svetle mavrice razpenja), da bi jih likovniki oživeli z razgibanimi kompozicijami, zanimivimi oblikami in izvirnimi barvami. To naj bi dosegli s pozornim opazovanjem in z domišljijo.

Slavnostni govorniki na otvoritveni slovesnosti so bili ravnateljica Srednje šole Črnomelj Elizabeta Prus, županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, predstavnica ZRSŠ za likovno področje Natalija Kocjančič, akademski slikar Robert Lozar, podpredsednika DPM Črnomelj Sonja Strgar in vodja organizacijskega odbora Gordana Popovič Lozar. V kulturnem programu so nastopili dijaki in dijakinje 1. in 2. letnikov gimnazije pod mentorstvom Anite Starašinič. Misli slikarjev 20. stoletja so predstavili Anž Plut, Blaž Pečarič, Miha Babič, Aleksander Vuković, program je povezovala Tjaša Ogulin, za glasbeno spremljavo pa je poskrbel godalni trio v sestavi Zvonka Janežič (viola), Eva Žepič (čelo) in Lea Štravs (violina). Filmski krožek (Toni Vrščaj, Jani Metež,  Žan Butala, Sara Hudelja), pod mentorstvom Vesne Fabjan, je ob tej priložnosti pripravil kratki reportažni film.

Razstavo je odprl Matic Brinc, dijak 4. letnika gimnazije.

Gordana Popovič Lozar in Miha Henigsman,

člana organizacijskega odbora letošnjega  ex tempora na SŠ Črnomelj

(Obiskano 128 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost