V soboto, 7. marca 2020, je v dopoldanskih urah v Ljubljani potekalo državno tekmovanje za zlato Cankarjevo priznanje. Krovna tema letošnjega tekmovanja iz znanja slovenščine je bila Jaz, ti, mi vsi; tematsko jedro pa je povzemal verz Anje Štefan Le pogumno, le za mano … Dr. Igor Saksida je v skupnih izhodiščih, namenjenih predvsem mentorjem tekmovalcev, zapisal: »/G/re za prikaz posameznika v svetu, njegovega odraščanja oziroma dozorevanja kot svojevrstne pustolovščine; ta povezuje junakove želje, preizkušnje in poti v nenavadne svetove, njegova srečanja z nenavadnim, drugačnim, celo tujim …«

Tekmovalci 1. in 2. letnika gimnazijskega in srednjega strokovnega programa so pisali razlagalni spis ob pravljičnem romanu Marjana Tomšiča Oštrigeca in noveli Cirila Kosmača Tantadruj; tekmovalci 3. in 4. letnika pa esej z elementi komentarja in kritike ob kultnem znanstvenofantastičnem romanu Douglasa Adamsa Štoparski vodnik po Galaksiji in kriminalki slovenske pisateljice Maje Novak Cimre.

Z naše šole sta se tekmovanja udeležila Vid Kavčič (2. aG) in Daša Bahor (3. aG) ter si oba pripisala zlato Cankarjevo priznanje.

Čestitamo.

 

                                                                                          Mentorici: mag. Anita Starašinič in Jelena Šikonja, prof.

(Obiskano 104 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost