10. oktobra obeležujemo dan duševnega zdravja. Letošnja tema: “Duševno zdravje za vse. Večje naložbe – večja dostopnost. Vsakomur, vsepovsod.”

Svetovni dan duševnega zdravja predstavlja priložnost za ozaveščanje o pomenu duševnega zdravja, vrzelih in izzivih na tem področju. Poudarja pomen sodelovanja v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje, zdravljenje in okrevanje ob pojavu duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev. Letos v ospredje postavlja pomen dostopnosti do storitev s področja duševnega zdravja za vse prebivalce.

Na pobudo dijaške sekcije Kluba belokranjskih študentov smo za 1. aG pripravili delavnico že v petek, 9. 10. 2020. Eva Kavčič in Mateja Đotlo, nekdanji dijakinji Srednje šole Črnomelj, zdaj pa študentki psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, sta v 90-minutni aktivnosti predstavili pomembnost skrbi za duševno zdravje ter dijake ozavestili, kako prepoznati in pomagati osebam, ki se soočajo s tovrstnimi težavami.

Z dejavnostmi ob omenjenem dnevu nadaljujemo tudi ta teden. Svetovalna delavka je pripravila gradivo za razrednike ostalih razredov, da bodo o duševnem zdravju spregovorili z dijaki pri razredni uri.

Besedilo: Brigita Grahek Šolar, univ. dipl. psih.; Ivona Begović, 3. aG

Foto: Kim Riznič, 3. aG

(Obiskano 113 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost