VIRTUALNA DELAVNICA O EVROPSKI UNIJI

VIRTUALNA DELAVNICA O EVROPSKI UNIJI

Žal ne moremo mi v Ljubljano, zato je Ljubljana prišla k nam. Virtualno, seveda! V sredo, 20. 1. 2021, smo se namreč dijaki 3. aG v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlametna (EPAS) med RU udeležili virtualne delavnice o Evropski uniji. Maja in Luka iz Informacijskega središča Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji sta nam podrobneje predstavila Evropsko unijo – prisluhnili smo zgodovini EU, razlagi simbolov, slišali nekaj o samem ustroju in delovanju EU, prednostnih nalogah Unije … Izpostavljene so bile tudi priložnosti in ugodnosti, ki jih partnerstvo 27 držav ponuja mladim. Kdo še ni slišal za Erasmus+, ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi!? Poleg študija in izmenjav v tujini k priložnostim in ugodnostim spadata še na primer enoten trg, zdravstveno zavarovanje … Seveda smo se dotaknili tudi trenutnega kriznega stanja, ki je, kot smo lahko slišali, pripomoglo k izboljšanju medsebojnega delovanja držav članic in jih spodbudilo k solidarnosti, kar je ena izmed vrednot, h katerim Evropska unija stremi. Delavnica ni potekala samo v obliki predavanja, ampak smo bili aktivni tudi dijaki. V skupinah oz. t. i. ‘breakout rooms’ smo se namreč pogovarjali še o drugih vrednotah EU, kot so svoboda, človekove pravice, demokracija, enakost in človekovo dostojanstvo. Druga aktivnost pa je bila povezana s trenutnimi zdravstvenimi razmerami. Postavili smo se v vlogo evroposlancev in se najprej v skupinah pogovorili, nato pa na ‘plenarnem zasedanju’ glasovali o tem, ali podpiramo rabo aplikacij za sledenje stikov v boju proti koronavirusu.

Vsekakor smo utrdili že znano in se naučili tudi kaj novega.

Ekipa EPAS SŠ Črnomelj

FORMATIVNO SPREMLJANJE PRI POUKU BIOLOGIJE

FORMATIVNO SPREMLJANJE PRI POUKU BIOLOGIJE

Oddelek 3. aG Srednje šole Črnomelj je bil naključno izbran za sodelovanje v raziskavi o kakovosti znanja in učnih izkušnjah dijakov pri predmetu biologija, ki jo izvaja Zavod Republike Slovenije za šolstvo. Raziskava je pomembna za razvoj kakovostne šolske prakse, rezultati pa bodo odkrili tako močne plati kot šibkosti praks poučevanja. V raziskavi, ki je potekala v sredo, 27. novembra 2019,  so učenci rešili nekaj nalog, ter odgovorili na vprašalnik.

 

Zmagovita portugalska dogodivščina

Zmagovita portugalska dogodivščina

V ponedeljek, 18. novembra 2019, so se dijaki Jan Matotek in Jan Škof iz 1. bG ter Julia Kočevar in Maja Suhorepec iz 2. aG, pod mentorstvom profesoric Alexandre Kočevar in Marte Strmec, udeležili mednarodnega srečanja v okviru projekta ‘International ICT Competitions II for Increasing the Quality of Secondary Education’ v Agrupamento des Escolas DR Serafim Leite v Sao Joao da Madeira. Po prihodu na letališče v Porto, so dijake  za naslednjih pet dni sprejele gostiteljske družine.  Prvi dan srečanja je minil v spoznavanju gostiteljskih družin, športnih igrah, predstavitvi držav partneric in šol. Sledil je ogled Politehnike ESAN, kjer ponujajo študijske programe povezane z oblikovanjem, managementom in tehnologijo ter podjetja Simoldes. Drugi dan je bil namenjen mednarodnem tekmovanju v uporabi programa Inkscape. Dijaki so v mednarodnih timih izdelali  nalogo, ki so jo pripravili portugalski gostitelji, ocenili pa sodelujoči učitelji iinformatike. Dan v šoli smo nadaljevali z ogledom muzeja čevljev in Podjetniškega inkubatorja Sanjotec. Tretji dan srečanja je bila izdelava logotipa ključna naloga mednarodnih dvojic, ki so pokazale veliko znanja in kreativnosti. Po napornem dopoldnevu, ko so dijaki ustvarjali logotipe, učitelji pa načrtovali naslednje srečanje v Sloveniji, smo se razveselili izleta v Torreiro, kjer nas je očaral razburkan Atlantski ocean in neskončna peščena plaža. Zvečer nas je v šolski jedilnici pričakala tipična portugalska pogostitev in delavnica plesov kizumba in cha cha. Potrpežljivo smo pričakovali razglasitev rezultatov obeh tekmovanj in bili nagrajeni. Maja Suhorepec iz 2.aG in Sebastian Luhn z Avstrije sta osvojila 1. mesto v izdelavi naloge s programom Inkscape. Joao Teixeira in Fabian Peinsipp pa sta, po glasovanju učiteljev in dijakov, izdelala zmagovalni logotip, ki ga bomo uporabljali naslednji dve leti projekta. Zadnji dan srečanja smo se, ob spremljavi oblakov, dežja in občasnih sončnih žarkov, odpravili v bližnji Porto, kjer dandanes  živi okoli 264,000 prebivalcev. Mesto nas je očaralo s prelepo arhitekturo, reko Douro ter številnimi znamenitostmi. V soboto, 23. 11. 2019, smo se polni vtisov, novih znanj, poznanstev ter izkušenj, odpravili domov.

Naslednje srečanje bo potekalo na naši šoli, od 10. do 15. maja 2020, ko bomo gostili 16 dijakov in 8 učiteljev. Upamo, da nam boste dijaki naše šole priskočili na pomoč pri pridobivanju gostiteljskih družin in s tem potrdili pregovorno belokranjsko gostoljubnost. 

Več fotografij na FB Erasmus+ kluba SŠ Črnomelj

 Erasmus+ klub Srednje šole Črnomelj

Projektni sestanek Erasmus+”CLICHE”na Srednji šoli Črnomelj

Projektni sestanek Erasmus+”CLICHE”na Srednji šoli Črnomelj

V okviru mednarodnega Erasmus+ projekta “Capitalizing on Local Intangible Cultural Heritage around Europe”(CLICHE) smo od 4. do 8. novembra 2019 na Srednji šoli Črnomelj gostili tretji partnerski sestanek. 13 dijakom in 10 učiteljem iz Grčije, Cipra, Bolgarije, Estonije in Litve smo na naši šoli pripravili pester tridnevni program. Sodelujoči so prispeli z letališč v Ljubljani in Zagrebu ter se namestili v Hotelu Bela krajina v Metliki . Goste sta sprejeli mentorici Erasmus+ na Srednji šoli Črnomelj, Alexandra Kočevar in Marta Strmec.

V torek, 5. 11. 2019, so se gostujoči dijaki pridružili našim pri pouku ter aktivno sodelovali pri učnih urah ekonomije, umetnostne zgodovine in glasbe, ki so jih izvedle profesorice Anica Želježnjak, Gordana Popovič Lozar in Anželika Mitrović. Druženje so nadaljevali v športni dvorani, kjer so se preizkusili v skupinskih teambuilding igrah pod mentorstvom profesorice Anite Starašinič in v igranju frizbija pod mentorstvom profesorjev Branislava Adlešiča in Mihe Movrina. Po kosilu so se dijaki kljub dežju odpravili na potep po Črnomlju in s pomočjo aplikacije Actionbound reševali izzive, ki so jih pripravili naši dijaki, vključeni v Erasmus+ klub.

Učitelji koordinatorji oz. mentorji pa so se medtem srečali z ravnateljico in spoznali značilnosti delovanja slovenskih srednjih šol, si ogledali šolo in šolske delavnice. Izmenjali so tudi izkušnje glede vključevanja nesnovne kulturne dediščine v šolski kurikulum ter zaključili z načrtovanjem dela v drugem letu projekta. V popoldanskem času so se pod mentorstvom ga. Marije Črnič, Marije Gregorič in profesorice Nevenke Dragovan Makovec vsi sodelujoči preizkusili v izdelovanju belokranjskih pisanic, ki bodo zgodbo belokranjske nesnovne kulturne dediščine ponesle v evropske šole in domove.

Tretji dan mednarodnega projektnega sestanka se je začel z delavnico oziroma pripravo na kakovostno javno predstavitev podjetniške ideje po zgledu ‘TED Talks’, ki jo je pripravila Maria Jefimova, profesorica iz Estonije. Udeleženci delavnice so  se seznanili z elementi dobre TED Talk predstavitve, ki vključuje poleg dobre zamisli in osebne zgodbe tudi veščine javnega nastopanja. Delavnica bo vsem udeležencem v veliko pomoč v nadaljevanju projekta, ko bodo dijaki morali predstaviti podjetniško idejo. Dan smo nadaljevali z izletom v Radovljico, kjer smo se sprehodili skozi mestno jedro in spoznali zgodovino čebelarstva na Slovenskem. Tuje udeležence so predvsem navdušile panjske končnice kot element nesnovne kulturne dediščine, ki jo raziskujemo v našem skupnem projektu. Sledil je kratek obisk Bleda in v večernih urah še sprehod skozi staro Ljubljano.

Predzadnji dan se je program nadaljeval v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina, kamor sta udeležence pospremila profesorja Jan Čufer in Anica Želježnjak. Naši in gostujoči dijaki so v skupinah izdelali podjetniške ideje, ki vključujejo elemente nesnovne kulturne dediščine, ter jih na zaključni prireditvi tudi predstavili. V popoldanskih urah je sledil kulturni program, ki ga je vodila Lara Žohar (3. aG) pod mentorstvom profesoric Jelene Šikonja in Rosane Vukojević, soustvarili pa so ga še Kim Riznič in Ivona Begović (2. aG) s pevskima točkama, splet belokranjskih plesov so ob spremljavi harmonike predstavili Jan Matotek, Jan Škof (1. bG), Maja Suhorepec (2. aG), Rebeka Tomc, Valentina Šuštarič (obe 3. aG), Žan Maljevac in Domen Rožman (oba 4. ST), ki so plesalci folklornih skupin iz Dragatuša in Vinice, v argentinskih ritmih pa so zaplesale dijakinje, ki se že pripravljajo na naslednji Španski večer. Vivi Carouzou, glavna koordinatorica projekta, se je Erasmus+ timu zahvalila za organizacijo srečanja in konstruktivno sodelovanje vseh udeležencev. Ob zaključku programa sta ravnateljica Elizabeta Prus in koordinatorica projekta Marta Strmec vsem udeležencem podelili potrdila o udeležbi na mednarodnem dogodku.

Vsem sodelujočim dijakom, učiteljem in ostalim delavcem šole se zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji in izvedbi mednarodnega dogodka na Srednji šoli Črnomelj.

Erasmus+ tim

(Marta Strmec, Alexandra Kočevar, Anica Želježnjak, Jan Čufer, Jelena Šikonja in Nevenka Dragovan Makovec)

Foto: Andrea Kapš Šikonja, udeleženci

 

 

 

DELAVNICA PRIPRAVE POSLOVNEGA NAČRTA NA SREDNJI ŠOLI ČRNOMELJ

DELAVNICA PRIPRAVE POSLOVNEGA NAČRTA NA SREDNJI ŠOLI ČRNOMELJ

V soboto, 11. maja 2019, smo na Srednjo šolo Črnomelj medse zopet povabili predstavnika Podjetniškega inkubatorja Bela krajina, ki deluje v okviru RIC-a.  Tokrat sta Kristian Asani in Alenka Tomašič z dijaki 3.ST izvedla delavnico priprave poslovnega načrta po Canvas modelu. Dijaki so preživeli ustvarjalno in zanimivo dopoldne in na koncu predstavili svoje podjetniške ideje po skupinah. Najbolj sta komisijo  prepričali ideji o pridelavi jabolčnega kisa in o avtomatskem postavljalcu ograje, ki ga priključimo na traktor. Ideja o pametni omari je požela odobravanje pri ženskah, dve skupini dijakov pa sta razmišljali in predstavili ideji o magnetizerju, ki bi ga vgradili v avto in o obojestranski zobni ščetki. Dijaki bodo v tem šolskem letu Podjetniški inkubator tudi obiskali in spoznali, kako pa v resnici poteka proces od ideje do konkretnega izdelka.

Mentorica:

Anica Želježnjak

 

5x STOP JE COOL

5x STOP JE COOL

V soboto, 11. maja 2019, so dijaki iz 1.aG, 2.aG, 1. OK ter 2. OK imeli izobraževalne delavnice na temo 5x STOP JE COOL. Delavnice so vodili moderatorji Zavoda Varna pot, strokovnjak s področja prometne varnosti v sodelovanju z žrtvijo prometne nesreče. Cilj delavnice je bil spodbuditi dijake k oblikovanju pozitivnega odnosa do prometne varnosti. Ozavestiti osnovno filozofijo življenja: Recimo 5x STOP. Dijaki so ovrednotili in ozavestili vrednoto življenja in varnosti v cestnem prometu, potrebne ukrepe za preprečevanje tovrstnim nastankom prometnih nesreč ter aktivno poiskali rešitve, ki sledijo ciljem vizije nič. Vizija nič v osnovi pomeni uresničevanje programa in aktivnosti za doseganje cilja nič smrtnih žrtev in nič hudo poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč.

Recimo 5x STOP:

  1. Hitrosti!
  2. Alkoholu!
  3. Drogam in drugim psihoaktivnim snovem!
  4. Uporabi mobilnih telefonov in drugih distraktorjev!
  5. Agresivnemu obnašanju!

Mentorici: Jasna Kvenderc, prof. in  Anica Želježnjak, prof.

Dostopnost