Podjetništvo postaja ena pomembnejših kompetenc, ki jo intenzivno uvajamo v izobraževalne programe na Srednji šoli Črnomelj. Z različnimi dejavnostmi pri dijakih razvijamo inovativnost, ustvarjalnost in podjetnost. To bo dijakom pomagalo pri študiju, samozaposlitvi in uspehu v poslovnem svetu. V tem šolskem letu smo izvedli nekaj pomembnih podjetniških dejavnosti za dijake naše šole.

V okviru projektnih dni smo z dijaki ekonomske in strojne šole obiskali Obrtno cono Kanižarica in navezali stike s podjetji X-adena, Sun Roller, Kamnoseštvo Plut in dejavnostjo ter strategijo obrtno podjetniške cone, ki je nastala na področju nekdanjega rudnika.

Podjetniki in predstavniki omenjenih podjetij so dijakom posredovali dragocene izkušnje od njihovih začetkov pri razvijanju ideje in razvoja podjetja, težavami in pastmi, ki so in jih še vedno spremljajo pri njihovem delu. Pohvalili pa so se tudi z lepimi dosežki  in uspehi, ki so rezultat večletnega trdega in inovativnega dela. To je lepo vidno v sodobni  strojni opremi in v poslovnih prostorih.

Dijaki so spoznali, da se lahko z učinkovitim in kreativnim delom  uspešno spopadajo z domačo in tujo konkurenco. Z ogledom podjetij in razgovorom s podjetniki pa so pridobili pomembne izkušnje, ki jim bodo pomagale pri razumevanju teoretičnih podjetniških vsebin.

Tudi v letošnjem šolskem letu nadaljujemo  večletno sodelovanje s fakulteto za podjetništvo Gea College iz Ljubljane.

V začetku decembra je dekan fakultete izr. prof. dr.  Jaka Vadnjal predaval dijakom 4. letnika  ekonomske  šole, 3. in 4. letnika strojni tehnik in 4. letnika gimnazije, ki imajo izbirni predmet ekonomijo na maturi, na temo podjetnost in inovativnost. Poudaril je pomen podjetništva, samozaposlitve, razvijanje poslovne zamisli in kreativnosti posameznika. Navedel je uspešne primere v praksi, ko so znani podjetniki »skočili iz škatle« v svojem razmišljanju. To po njegovem mnenju pomeni, da pravi podjetniki niso motivirani samo z denarjem, bogastvom, ampak večinoma  s tem, da želijo ustvariti nekaj novega, drugačnega in dobiti edino pravo potrditev, ki jo lahko da le trg.

Na  predavanju je nakazal, da je lahko podjetništvo odgovor na krizo, ko ljudem, podjetjem in politikom primanjkuje idej, kako se izviti iz kriznega  klobčiča. Podjetništvo se začne prav pri idejah, je še poudaril.

V četrtek, 11.12.2014, pa smo na šoli  gostili znanega predavatelja, ustanovitelja ljubljanske borze in nekdanjega direktorja Nove ljubljanske banke  dr. Draška Veselinoviča. Tudi ta predavanja smo namenili isti skupini dijakov. Tema, ki jo je dr. Veselinovič predaval dijakom, pa so bile finance. Predstavil je svoje bogate izkušnje na tem področju. Povedal je o začetkih poslovanja Ljubljanske borze in predstavil veliko praktičnih primerov pri trgovanju z vrednostnimi papirji. Poudaril je pomen borze za domače in svetovno gospodarstvo, dotaknil se je razlogov za nastanek današnje svetovne finančne krize in njene možne rešitve.

Menim, da so omenjene podjetniške aktivnosti dobra naložba našim dijakom in da je glavni cilj spodbujati podjetniško razmišljanje med mladimi zagotovo s tem v popolnosti dosežen.

Več fotografij …

Za ekonomski aktiv

Zvone Kambič, prof.

(Obiskano 39 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost