V torek, 5. maja, v dopoldanskih urah so si dijaki vseh letnikov razen maturantov splošne mature in dijakov 1. in 2. letnika programa oblikovalec kovin v Kulturnem domu Črnomelj ogledali film Klub zdravja Dallas, ki je lani prejel kar tri oskarje¨za glavno moško vlogo (Matthew McConaughey), stransko moško vlogo (Jared Leto) in masko. Film je režiral Jean-Marc Vallée.

Drama, posneta po resnični zgodbi, prikazuje življenje samozavestnega Rona, ki je leta 1985 soočen z diagnozo aidsa. Ker mu uradno odobrena zdravila ne pomagajo, začne jemati substance, pridobljene na črnem trgu. Porodi se mu zamisel, kako bi s tem lahko tudi zaslužil, zato s transseksualcem Rayonom ustanovita klub, v katerem z zdravili oskrbujeta druge bolnike. Ne traja dolgo, da njuno poslovanje vzbudi zanimanje organov pregona, toda Ron je odločen vztrajati pri svojem poslanstvu.

Za upodobitev krhke, shujšane, umirajoče osebe je bila potrebna popolna fizična preobrazba. Ta proces je trajal štiri mesece pred začetkom snemanja. »Vseskozi sem bil lačen in prežvečil sem ogromno ledu.« McConaughey je bil med hujšanjem pod stalnim zdravniškim nadzorom. Naposled je izgubil približno dvajset kilogramov. Večji del snemanja je tehtal manj kot 65 kilogramov, v ključnem prizoru v bolnišnici jih je imel komajda 60. »Bila je čudovita izkušnja, ki je pomembno vplivala tudi na mojo osebnost. Več sem bral, pisal. Izostril sem svoj um. Malo sem spal, tri ure manj kot prej, vsako noč. Veliko sem se naučil o presoji in odločanju, o spoštovanju reči, ki se nam zdijo samoumevne.«

Aktiv slovenistk

(Obiskano 39 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost