V tem šolskem letu so se dijaki četrtih letnikov gimnazije v okviru projektnega tedna v času od 21. do 23. oktobra 2015 udeležili že tradicionalne ekskurzije Po poteh zamejskih Slovencev.

Pot ekskurzije jih je vodila prvi dan v Italijo, kjer so si ogledali koncentracijsko taborišče Rižarna, kjer je izgubilo življenje ogromno Slovencev, nato so si ogledali Trst in njegove znamenitosti, prijetno je bilo tudi v gradu Miramare.   V poznih popoldanskih urah pa so se ustavili v Reziji, kjer so poslušali rezijansko narečje in se v muzeju brusačev seznanili s težkim življenjem takratnih Slovencev.

Naslednji dan so preživeli v Avstriji, kjer so eksperimentirali v Hiši eksperimentov v Borovljah, malo več časa za postanek in ogled knežjega prestola je bilo v Celovcu. Po obisku Gosposvetskega polja so si na slovenski strani ogledali tehniški spomenik, in sicer hidroelektrarno Fala.

Zadnji dan ekskurzije se je odvijal v Lendavi, kjer so dijaki imeli priložnost prisostvovati dvojezičnemu pouku v srednji šoli in si ogledati edino ohranjeno sinagogo v tem kraju, ki priča o nekdaj močni judovski skupnosti, ki je v teh krajih živela pred drugo svetovno vojno. V Moravskih Toplicah jih je sprejel evangeličanski duhovnik, ki je spregovoril o protestantizmu in prekmurskem knjižnem jeziku. V eni od cerkva so spoznali Plečnikovo arhitekturo. Po obisku pri lončarju v Filovcih se je strokovna pot ekskurzije končala v zelo znanem in večkrat nagrajenem krapinskem muzeju neandertalcev.

Fotografije …

(Obiskano 93 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost