V sklopu projekta Erasmus+  smo se v ponedeljek,  26. novembra 2018, odpravili na prvo projektno srečanje v Bolgarijo. Z letošnjim šolskim letom smo na Srednji šoli Črnomelj pričeli projekt »Capitalizing on Local Intangible Cultural Heritage« na temo ohranjanja kulturne dediščine. Sestali smo se člani iz Cipra, Grčije, Estonije, Slovenije, Bolgarije in Litve.

V torek smo dijaki predstavili svojo državo in šolo,  si ogledali mesto Razlog in obiskali turistično kmetijo. Gospodarica kmetije, Baba Jana, nam je postregla s tipično bolgarsko pogačo in nam za kosilo spekla banitso, ki je njihova tradicionalna jed iz testa, olja in različnih dodatkov. Za konec pa je še pripravila domače karamelne bonbone. Oblekli smo se tudi v bolgarske narodne noše in zaplesali tradicionalni ples ob njihovi domači glasbi. Vsak udeleženec si je izdelal poseben cof za spomin.

V sredo smo odšli na celodnevni izlet v Plovdiv, evropsko prestolnico kulture 2019. Plovdiv, ki danes šteje okoli 400.000 prebivalcev, je eno najstarejših bolgarskih mest in je prepoznavno po starodavni rimski areni. Po vodenem ogledu mesta smo imeli še nekaj prostega časa za kosilo in nakup spominkov.

Zadnji skupni dan smo pričeli z nekoliko drugačno učno uro v gostujoči šoli. Ogledali smo si film o bolgarski kulturni in naravni dediščini in nato odgovarjali na vprašanja. Podali smo se na bližnji vrh in si od tod ogledali mesto Razlog. Učitelji so medtem načrtovali delo projekta ter terminski načrt srečanj v naslednjih treh letih. Za konec srečanja smo poskusili tipično bolgarsko kosilo ter si ogledali mesto Bansko.

Člani iz Cipra in Grčije so se proti domu odpravili še isto popoldne, ostali pa naslednji dan.

Srečanje je bilo zanimivo, pridobili smo veliko znanja, predvsem o bolgarski kulturi in tudi nekaj malega o običajih ostalih držav. Njihova domača hrana nam je bila všeč, tako kot tudi njihovi običaji in narodna noša. Domačini so bili res prijazni, a nas je presenetila slaba razvitost države. To je bila posebna izkušnja predvsem zaradi tega, ker smo spoznali veliko novih prijateljev iz različnih držav in ob tem aktivno uporabljali angleščino.

Naslednje srečanje je aprila v Litvi. Do takrat je naša naloga, da skupaj sestavimo logotip projekta in naprej raziskujemo lokalno kulturno dediščino. Več fotografij na FB šole.

Marija Absec (2.aG), Simon Simčič (2.ST)

(Obiskano 134 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost