V četrtek, 25. aprila 2019, je potekalo zadnje v sklopu štirih predavanj, ki jih je pod naslovom I <3 MAT (I love mat – Rad imam matematiko) organiziral Oddelek za matematiko Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani. Njihov namen je bil, da predvsem vedoželjnim dijakom, pa tudi njihovim mentorjem in staršem ter bodočim študentom, z matematičnega vidika predstavijo probleme iz vsakdanjega življenja ter jih, kot so zapisali na svojo spletno stran, prepričajo, da je z matematiko vse bolj zanimivo, smiselno, predvsem pa lažje.

 

Nadja, Andrej, Žan in Vid v predavalnici 2.02 Fakultete za matematiko in fiziko.

Tema tokratnega predavanja so bile ploskve, ponazorjeno pa je bilo s podnaslovom Kaj (ra)združuje slovenski in ameriški krof. Vid Kavčič iz 1. aG, Žan Režek in Nadja Suhorepec iz 4. aG ter Andrej Zupančič iz 4. bG so skupaj s Tilnom Šetino, prof. mat., tako poslušali razmišljanje o pojmu enakosti dveh ploskev v prostoru. Medtem ko slovenski krofi, čeprav nobena dva med seboj nista povsem identična, spominjajo na kroglo oz. sfero, so ameriški krofi zaradi svoje luknje na sredini bolj podobni plavalnemu obroču oz. ploskvi, poznani pod imenom torus. Predavatelj prof. dr. Sašo Strle je intuitivno uvedel pojem Eulerjeve karakteristike, na podlagi katere lahko ploskve tudi matematično formalno razlikujemo.

Da pa se ni o krofih le govorilo, so bili obiskovalcem na voljo tudi čisto pravi krofi, tako slovenski kot ameriški, s katerimi so se lahko posladkali. Sicer pa novo serijo podobnih predavanj pričakujemo v naslednjem šolskem letu.

(Obiskano 186 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost