V torek, 23. aprila 2019, smo se dijaki oddelkov 2. aG ter 2. ST v poznih večernih urah odpravili na ekskurzijo v Češko. Po prihodu v Prago smo najprej obiskali Tehniški muzej. To je največji češki muzej, namenjen shranjevanju in prikazovanju tehniške dediščine. Sledil je postanek na Vaclavovem trgu, sprehod do starega mesta, kjer smo si pred mestno hišo ogledali njeno astronomsko uro. Ker smo bili tam ravno ob polni uri, smo v množici turistov opazovali »sprehod apostolov«. Vsako polno uro med 9.00 in 23.00 se namreč začne predstava – kipec Smrti pozvoni z zvoncem in 12 apostolov se pojavi nad njim. Petelin zakikirika in čas je za Turka, ki odkima z glavo v znak nejevere, za skopuha, ki gleda svojo vrečo zlata in za nečimrnost, ki občuduje svojo podobo v ogledalu. V starem mestu smo imeli čas za kosilo ali nakupovanje na bližnjih stojnicah. Nazadnje je sledil še ogled judovskega dela mesta Prage, im. Josefov. Ogledali smo si Staro-novo sinagogo, ki velja za najstarejšo sinagogo v Evropi in eno najstarejših gotskih zgradb v Pragi, ter židovsko pokopališče, kjer se na majhnem mestu gnete več kot 10.000 nagrobnikov. V večernih urah smo prispeli do hotela, kjer sta sledila večerja in prenočevanje.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili v koncentracijsko taborišče Terezin. Lokalni vodnik nam je pojasnil, da je bilo to tranzitno taborišče, od koder so prebivalce geta deportirali  v Auschwitz in druga uničevalna taborišča. Vseeno je tudi v Terezinu zaradi groznih in nečloveških razmer umrlo precej ljudi.

Sledil je povratek v Prago, nekaj prostega časa za kosilo in vožnja do nekdanjega dvorca čeških kraljev, danes pa sedeža češkega predsednika. Znotraj kompleksa smo si med drugim ogledali katedralo sv. Vida in Zlato ulico, se sprehodili preko Karlovega mostu ter se na koncu odpravili na vožnjo z ladjico po kanalu Vltave. Tam smo imeli odlično večerjo.

Zadnji dan smo se s podzemno železnico odpeljali do okrožja Vinohrady, kjer smo si ogledali Plečnikovo Cerkev Srca Jezusovega. Še enkrat smo se odpravili na Vaclavov trg, si privoščili kosilo in se nato odpravili do trdnjave Višegrad, kjer smo uživali v čudovitem razgledu na Prago. Sledila je dolga vožnja proti domu, tej pa začetek več kot zasluženih prvomajskih počitnic.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Obiskano 194 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost