V ponedeljek, 9. 9. 2019, smo se z dijaki 2. letnika gimnazije in strojne šole odpravili na dvodnevno visokogorsko turo. Najprej nas je očaral izvir Soče, ki je zaradi predhodnega deževja močno bruhal vodo, kar se ne vidi pogosto. Po izviru Soče smo si ogledali še njene kotanje in se odpravili proti izhodiščni točki pohoda, dolini Lepene. Po treh urah hoje smo prispeli do koče pri Krnskih jezerih, od koder smo se odpravili še na ogled Krnskega jezera. Drugi dan smo se po poteh soške fronte odpravili proti Komni. Ogledali smo si ruševine »kasarne« in koč, kjer so prebivali vojaki. Vstopili smo tudi v bunker, vkopan v bližnji hrib, ki bi ga brez vodnikove pomoči težko našli. Na Komni smo imeli odmor za malico, nakar smo se po oseminštiridesetih serpentinah spustili v dolino, kjer nas je čakal avtobus za domov.

Pohoda se je udeležilo triinštirideset dijakov in dijakinj drugih letnikov naše šole.

Z dijaki in dijakinjami prvih letnikov gimnazije in strojne šole smo se v četrtek, 19. 9. 2019, udeležili pohoda na Debelo peč. Z avtobusom smo se iz Črnomlja odpeljali na Pokljuko do Mrzlega studenca, nato pa naprej po gozdni makadamski cesti čez Kranjsko dolino do konca ceste v Medvedovi konti, od koder smo peš nadaljevali pot.

Po petinštiridesetih minutah hoje smo prišli do Blejske koče na Lipanci, kjer smo imeli odmor za malico in pripravo za vzpon na Debelo peč. Pri Blejski koči smo ocenili, da so vsi sposobni za vzpon na vrh dvatisočaka, kar je potem vsem tudi uspelo. Debela peč (2014 metrov) je najsevernejši dvatisočak v Pokljuškem pogorju, ki se vleče od Bohinjskih vratc na jugu do doline Radovne na severu. Pogorje obroblja prostrano planoto Pokljuko, na drugi strani pa z odsekanimi stenami strmo pada v dolino Krme.

Pohoda se je udeležilo štiriinpetdeset dijakov prvih letnikov gimnazije in strojne šole Črnomelj, nekateri so bili prvič na tako zahtevni turi. Lahko se pohvalimo, da so vsi osvojili dvatisočaka.

Poleg profesorjev naše šole nas je na obeh pohodih spremljal gorski vodnik Janez Jerman, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Profesorji spremljevalci: Krnska jezera : Leopold Grahek, Branislav Adlešič, Miha Movrin.

Debela peč: Anita Starašinič, Jelena Šikonja, Branislav Adlešič, Miha Movrin.

 

(Obiskano 306 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost