V četrtek, 27. februarja 2020, je potekalo drugo v sklopu štirih predavanj, ki jih pod naslovom I <3 MAT (I love mat – Rad imam matematiko) organizira Oddelek za matematiko Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani. Ta so namenjena vedoželjnim dijakom, učiteljem, mentorjem, staršem in tudi vsem drugim, ki se zanimajo za matematiko. Dijakom višjih letnikov lahko ponudijo tudi možnost razmisleka o morebitnem nadaljnjem študiju na tem področju.

Tilen Šetina, prof., in Vid Kavčič, 2. aG, na Fakulteti za matematiko in fiziko. Foto: Tilen Šetina, prof.

Vid Kavčič iz 2. aG se je s svojim učiteljem matematike prof. Tilnom Šetino tako udeležil predavanja z naslovom Neevklidska geometrija. Predavatelj dr. Jure Kališnik je predstavil modele geometrije, ki se v ključnih intuitivnih lastnostih bistveno razlikujejo od predstave, ki nam jo nudi običajna, evklidska geometrija. Takšni sta npr. sferna geometrija, kjer vzporedne premice ne obstajajo, in na drugi strani hiperbolična geometrija, kjer skozi dano točko lahko položimo neskončno mnogo vzporednic dani premici.

Letošnjo pomlad sledita še dve podobni predavanji. Najprej bo 26. marca prof. dr. Primož Potočnik predaval o kombinatoričnih konfiguracijah, 23. aprila pa bo prof. dr. Damjan Kobal predstavil lepoto in uporabnost geometrije.

Tilen Šetina, prof., in Vid Kavčič, 2. aG, na Fakulteti za matematiko in fiziko. Foto: Tilen Šetina, prof.

besedilo in fotografiji: Tilen Šetina, prof.

(Obiskano 237 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost