Za nami je prvi teden izobraževanja na daljavo, ki smo ga bili primorani vzpostaviti zaradi skupnega boja proti koronavirusu. Z veseljem ugotavljam, da nam je delo s skupnimi močmi dobro uspelo. Uvajalno obdobje in začetne težave so zahtevale veliko energije tako učiteljev kot tudi dijakov, zato gre vsem skupaj velika zahvala. S takšnim načinom izobraževanja bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Trenutno še ni znano, kdaj bo vrnitev v šolske klopi možna in varna, zato moramo delo na daljavo načrtovati dolgoročno, tako da bomo lahko pouk uspešno pripeljali do zaključka šolskega leta. Prav zato je pomembno, da nadaljujemo z odgovornim in vestnim izpolnjevanjem šolskih obveznosti.

Morda pa je lahko čas soočanja s korona virusom in s tem povezane samoizolacije za vsakega od nas tudi čas, ko se nekoliko ustavim in razmislim o sebi, o tem, kaj je zame v življenju zares pomembno.

Situacija predstavlja soočanje z nečim novim, neznanim in zaskrbljenost je normalna človeška reakcija na strah, na občutek izgube nadzora. Težava nastane, če smo pretirano zaskrbljeni in tesnobni, panični, kar nas vodi v neuspešno soočanje z nastalo situacijo. Po drugi strani nas lahko – nasprotno – situacija, ki je sicer resna, sploh ne skrbi (brezbrižnost, neupoštevanje navodil pristojnih), kar je prav tako lahko zaskrbljujoče, saj s takšnim vedenjem poleg samega sebe izpostavljamo nepotrebni nevarnosti tudi druge.

Pomembno je, da se trudimo v dani situaciji ostati mirni, pridobiti verodostojne informacije, upoštevati navodila pristojnih, da karseda omejimo širjenje virusa, in ohranjati dnevno rutino. V pomoč pri soočanju s tesnobo in stresom so vam lahko naslednji napotki iz Nacionalnega instituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/kako-obvladovati-stres-zmanjsati-obcutke-strahu-panike-in-zaskrbljenosti-zaradi-koronavirusa-covid

Vabim vas, da spremljate spletno stran MIZŠ in tako pridobite sprotne informacije o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo COVID-19 in izobraževanjem na domu.

Ostanite doma, pazite nase in na druge!

Elizabeta Prus, ravnateljica

(Obiskano 48 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost