V tednu od 25. do 29. maja so, zaradi epidemije s skoraj dvomesečno zamudo, potekale predstavitve raziskovalnih nalog, ki so jih v tem šolskem letu pripravili mladi raziskovalci. Namesto na sedežu organizatorja srečanja, tj. Gimnaziji Novo mesto, so predstavitve in zagovori tokrat potekali na daljavo. Mladi raziskovalci so svoje naloge predstavili ocenjevalnim komisijam preko videokonferenc.

S Srednje šole Črnomelj so bili na srečanje prijavljeni štirje dijaki s tremi raziskovalnimi nalogami.

Urška Bahor, 2. aG, je pod mentorstvom Vesne Fabjan, prof., in zunanje mentorice Ane Marije Blažič, prof., izdelala raziskovalno nalogo s področja Arhitektura, gradbeništvo ali promet. V nalogi z naslovom Trajnostna ploščad Majer – prostor povezovanja in vsakodnevnega učenja je oblikovala predlog za ureditev območja med staro vojašnico in teniškim igriščem v Črnomlju, ki bi ga po njenem lahko namenili za medgenaracijski park, tj. prostor za druženje in rekreacijo.
Urška Bahor, 2. aG, med predstavitvijo raziskovalne naloge Trajnostna ploščad Majer - prostor povezovanja in vsakodnevnega učenja. Foto: Vesna Fabjan, prof.
Manca Bajuk in Špela Vraničar iz 2. aG med predstavitvijo raziskovalne naloge Pomagajmo preživeti črnemu močerilu. Foto: Vesna Fabjan, prof.
Manca Bajuk in Špela Vraničar, obe iz 2. aG, sta prav tako pod mentorstvom profesorice Vesne Fabjan pripravili raziskovalno nalogo s področja Ekologija z varstvom okolja. Delo z naslovom Pomagajmo preživeti črnemu močerilu sta posvetili črni človeški ribici, belokranjskemu endemitu, ter pri tem preiskovali geološke razloge za omejitev njenega habitata, stanje kvalitete vode ter pogoje za ohranitev te edinstvene vrste.
Vid Kavčič, prav tako iz 2. aG, pa je z mentorjem Tilnom Šetino, prof., izdelal raziskovalno nalogo s področja Matematika ali logika. V delu z naslovom Ročno korenjenje je preko serije svojih avtorskih izrekov in dokazov utemeljil postopek za računanje vrednosti kvadratnih korenov brez uporabe tehnologije ter podal idejo, kako ta algoritem posplošiti na korene višjih stopenj.
Vid Kavčič, 2. aG, med predstavitvijo raziskovalne naloge Ročno korenjenje. Foto: Tilen Šetina, prof.
Naši raziskovalci so dosegli lep skupen uspeh, saj so se vse tri raziskovalne naloge uvrstile v prvi krog državnega srečanja.

Tam jih bodo ocenjevalne komisije v sestavi univerzitetnih profesorjev ponovno pregledale ter najboljše naloge v državi uvrstile v drugi krog, kjer jih bodo raziskovalci ponovno predstavili ter se potegovali za najvišje uvrstitve.

Vsem štirim dijakom gredo občudovanja za raziskovalno vnemo, ustvarjalni nemir in jeklene živce, ki so potrebni za izdelavo raziskovalne naloge. Če so vsi ti pogoji izpolnjeni, je pot do uspeha morda ne zagotovljena, vsekakor pa dobro tlakovana. Zaželimo jim srečno na državni ravni tekmovanja!
Urška Bahor, Špela Vraničar, Manca Bajuk in Vid Kavčič, mladi raziskovalci iz 2. aG SŠ Črnomelj. Foto: Vesna Fabjan, prof.
besedilo: Tilen Šetina, prof.

fotografije: Vesna Fabjan, prof., in Tilen Šetina, prof.

(Obiskano 210 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost