V petek, 25.9.2020, smo za potrebe ID obiskali podjetje Livar d.o.o. iz Črnomlja. Podjetje so si ogledali dijaki drugega in tretjega letnika oblikovalca kovin ter tretji letnik programa strojni tehnik. S tem obiskom so realizirali 4 ure iz naslova obiska delavnic iz strokovnega področja.

V podjetju sta nas sprejela in ga predstavila direktor mehanske enote Sašo Malerič in direktor livarne enote Dušan Kofalt. Po kratki predstavitvi podjetja, smo se razdelili v skupine in si ogledali posamezni enoti. 

V livarni so nam prikazali jedrarno, vlivanje, cepljenje litine, laboratorij za merjenje mehanskih in kemijskih lastnosti litine, skladišče, vibrator za odstranjevanje peska in proces medfazne protikorozijske zaščite z barvo. 

V mehanskem enoti so nas s prva seznanili z uvajanjem vitke proizvodnje in kakovosti, nato pa smo si ogledali CNC tehnologijo s katero obdelujejo odlitke, ki jih vlijejo v livarskem oddelku, merilnico, prednastavljanje orodij in centralno omarico za izdajo orodij (ploščice, svedri). 

Vodja ekskurzije je bil Leopold Grahek, v spremstvu pa sta bila še učitelja Gregor Cindrič in Rudolf Sirnik. 

(Obiskano 262 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost