Letošnja jesen je bila tudi na Srednji šoli Črnomelj likovno obarvana. Karlina Štrucelj in Špela Rom, dijakinji 1. letnika gimnazije, sta se 2. oz. 29. septembra 2020 predstavili na samostojnih razstavah v črnomaljski knjižnici.

Talenti – razstave mladih likovnikov je projekt, ki ga je Knjižnica Črnomelj že leta 2015 pričela izvajati na pobudo akademskega slikarja Roberta Lozarja. Njegov namen je ponuditi talentiranim učencem in dijakom priložnost, da se s svojimi likovnimi izdelki samostojno predstavijo širši javnosti, hkrati pa ozaveščati javnost o pomenu podpore mladim likovnikom. Odziv na projekt je vse večji, tudi med srednješolci. Tričlanska komisija, ki jo poleg gospoda Lozarja sestavljata profesorici likovne pedagogike Špela Vraničar in Jasmina Strugar, je letos izbrala sedem likovno talentiranih kandidatov iz belokranjskih šol, v jagodni izbor pa sta se uvrstili tudi naši nadarjeni dijakinji. Predstavili sta se z domiselnimi portreti in figurami, iskrivimi tihožitji ter raznovrstnimi likovnimi tehnikami. Odprtji obeh razstav so obogatili mladi nadarjeni glasbeniki Glasbene šole Črnomelj in KUD Dobreč, med njimi Katja Pezdirec iz 3. letnika gimnazije, s svojima mentorjema.

Karlini in Špeli iskreno čestitam za umetnostne podvige, še naprej jima želim ostro oko in ustvarjalno roko. Obenem vabim tudi druge likovno nadarjene srednješolce, da se opogumijo in v januarju prijavijo na ta res poseben natečaj.

Vabilo na razstavo likovnih del Karline Štrucelj iz 1. aG.
Vabilo na razstavo likovnih del Špele Rom iz 1. aG.
Mlada likovnica s strokovno komisijo: Jasmina Strugar, prof., Špela Vraničar, prof., Karlina Štrucelj, 1. aG, in Robert Lozar, akademski slikar. Foto: Tanja Podržaj
Mlada likovnica s strokovno komisijo, sošolci in gosti: Špela Vraničar, prof., Robert Lozar, akademski slikar, Gordana Popovič Lozar, prof., Ada Lozar, Špela Rom, Živa Mavsar, Eva Mavsar, Klara Mravinec, Gal Stopar in Kaja Kočevar iz 1. aG, njihov razrednik Jure Kuhar, mag. kem., ter  Jasmina Strugar, prof. Foto: Tanja Podržaj

Ker bosta v okviru Talentov v letošnjem letu razstavljali še dve naši dijakinji, vabim sošolce, pedagoge in ostalo občinstvo, da s svojo prisotnostjo podprejo njuno dejavnost (seveda če ne bo covid virusa).

Naj živi likovna umetnost med mladimi!

 

besedilo: Gordana Popovič Lozar, prof.

fotografiji: Tanja Podržaj

(Obiskano 193 krat, 1 krat danes.)
Dostopnost